Hayatımızın her alanında neyi kullanırız? Hiç düşündünüz mü? Cevap çok karmaşık değil aslında, şuanda bu yazıyı okurken bile fark edebilirsiniz. Elbette onlardan bahsediyorum; Ana ve Ara Renkler. Hayatımızın her alında olan renkler tek çeşit midir size?. İlk okula hatta kelimeleri söylemeye başladığımız anda bize öğretilir. Peki ya ana renkleri yada ara renkleri duydunuz mu? Bu yazımızda bu konuya değineceğiz.
Konu Başlıklarımız
Renkler Nasıl Oluşur?
Renk, dünyadaki tüm maddeler üzerinde yansıyan ışığın, gözde farklı şekillerde algılanmasıdır. Her madde, ışığın bir kısmını emer yani soğurur ve bir kısmını da ayna gibi yansıtır. Bu soğurma ve yansımanın oranına göre renkler oluşur.
Ana Renkler Nelerdir?
Ana renk dediğimiz kavram, başka renklerin birleşmesi sonucu oluşmayan, doğada var olan ve bir kaç renk bir araya gelerek farklı renkleri yani ara renklerin oluşturanlar olarak tanımlayabiliriz. Ara renkleri yardımcı renkler olarak adlandırabiliriz. Doğada 3 Ana renk bulunuyor. Bunlar;
- Kırmızı
- Mavi
- Sarı
Ana renkler birleşerek(karışarak) ara renkleri oluştururlar.
Ara Renkler Nelerdir?
- Turuncu
- Mor
- Yeşil
- Lacivert ara renk olarak kabul edilmez. Mavinin bir tonu olduğundan ara renk olarak kabul edilmez. Diğer renklerde de örneğin fıstık yeşilinde bu durum aynıdır.
Ara renkler, ana renklerin birleşimiyle oluşur.
Ara Renkler Nasıl Oluşur?
Yazımızın üst kısmında da belirttiğimiz gibi ara renkler, sarı, kırmızı ve mavi renklerin birleşimiyle oluşur. Turuncu yeşil ve mor ara renkler olarak kabul edilir ve bunların birleşimi belirli bir orana göre yapılırsa ortaya altın rengi çıkar. Diğer birleşimler sonucu ortaya çıkan renkler şu şekilde;
- Sarı+ mavi= yeşil
- Sarı+ kırmızı= turuncu
- Kırmızı+ mavi=lacivert
- Mavi+çok kırmızı=erguvan
- Sarı+az mavi=açık yeşil
- Sarı+az kırmızı=açık turuncu
Oluşan renkler bukadarla sınırlı olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Renkleri belirli oranlarla karıştırarak yüzlerce farklı örnek tonu elde edebilirsiniz. Örneğin; sarının tonları(açık sarı, koyu sarı), mavinin açık,koyu ve daha az açık,daha az kapalı tonlarını elde edebilirsiniz.